Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE)

Es tracta d'una malaltia progressiva que afecta la màcula, la zona central de la retina

És una de les patologies oculars més freqüents als països desenvolupats, i la seva prevalença augmenta en allargar-se l’esperança de vida. Es tracta d’una malaltia progressiva que afecta la màcula, que és la zona central de la retina que s’encarrega de l'agudesa visual central (la visió en detall).

Hi ha 2 tipus de DMAE: la DMAE seca (85% dels casos) que, normalment, progressa lentament, conservant una agudesa visual acceptable durant un temps més prolongat, i la DMAE humida (15% dels casos) que, degut a la presencia de neovascularització, més freqüentment ocasiona sagnats i edema a la màcula amb disminució brusca de l’agudesa visual.

Degeneració macular associada a l'edat
Degeneració macular associada a l'edat (DMAE) amb la seva visió simulada

En la DMAE s’afecta progressivament la visió central, impedint realitzar tasques com llegir, escriure, conduir, etc. Gràcies a la persistència del camp visual perifèric, el pacient pot defendre’s en un entorn conegut.

Una correcta dieta, un bon control de la tensió arterial i nivells de colesterol i l'absència de tabaquisme, així com la ingesta d’antioxidants en la dieta o de forma complementària també poden evitar o endarrerir l’evolució de la pèrdua visual.

Un cop diagnosticada la malaltia, es fonamental el seguiment per tal de diagnosticar precoçment les complicacions mitjançant l’auto-exploració rutinària amb una reixa d’Amsler.

Malauradament no existeix un tractament definitiu per la DMAE, però l’aparició de fàrmacs anti-angiogènics permet controlar les complicacions i l’evolució de la malaltia. Disposem d’instal·lacions a Mataró per tal d’oferir el tractament intra-vitri amb anti-angiogènics en cas de ser necessari.